MMF vyzval Španielsko a EÚ, aby pomohli ekonomike

19.06.2013 Celý región

Washington 19. júna (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) vyzval Španielsko a Európsku úniu (EÚ), aby urýchlene podnikli kroky na podporu hospodárskeho rastu a zamestnanosti, keďže vyhliadky regiónu zostávajú slabé. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Miera nezamestnanosti v Španielsku je podľa fondu "neprijateľne vysoká" a situácia v ekonomike ťažká. Preto by mali Španielsko aj EÚ urýchlene konať a prijať opatrenia, ktoré prinesú hospodársky rast aj nové pracovné miesta, konštatuje MMF vo svojej správe.

Fond však zároveň pochválil španielsku vládu za výrazný pokrok, ktorý dosiahla pri zavádzaní dôležitých a ťažkých reforiem. Pripomenul, že štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny sa podarilo vďaka reformám pomerne rýchlo odstrániť príčiny nerovnováhy, a to sa odrazilo na prudkom poklese rizikovej prirážky na španielske dlhopisy.

"A hoci sa už objavili náznaky, že recesia ekonomiky sa možno už onedlho skončí, vyhliadky na oživenie jej rastu sú naďalej slabé," uvádza fond.

MMF predpovedá, že španielska ekonomika sa koncom tohto roka odrazí od dna a začne postupne rásť. Ale tempo jej rastu zostane pomerne mierne, v strednodobom časovom horizonte dosiahne zhruba 1 %. To je málo na to, aby ekonomika dokázala vytvoriť dostatok pracovných miest, ktoré by výrazne prispeli k zníženiu nezamestnanosti.

Výkon španielskej ekonomiky vytrvalo klesá už sedem kvartálov po sebe a miera nezamestnanosti prekročila 27 %. Je to predovšetkým dôsledok fiškálnej konsolidácie verejného sektora a tiež zadlženosti súkromných firiem. A snaha o zníženie dlhov môže aj v budúcnosti brzdiť oživenie hospodárstva.

Podľa fondu Španielsku by pomohlo, keby EÚ urýchlila niektoré plány, napríklad vytvorenie bankovej únie. Zmiernil by sa tak tlak na dlhopisových trhoch. Investori by sa potom pri rozhodovaní viac sústredili na firmy samotné ako na to, z ktorej krajiny pochádzajú.

Aj Európska centrálna banka (ECB) by mala prijať ďalšie opatrenia, ktoré by pomohli španielskemu súkromnému sektoru stlačiť náklady na obsluhu dlhu, dodáva MMF.
 

Vyberte región